Hur du dekorerar ditt vardagsrum i skandinavisk stil | Livsstil idag

Livsstil idag

Annons

Hur du dekorerar ditt vardagsrum i skandinavisk stil

stay-2132344_1920

Den skandinaviska stilen har blivit en referens på många håll i världen, men vad är det egentligen som kännetecknar ett typiskt skandinaviskt vardagsrum? Den skandinaviska inredningen känns stilren, vilket delvis beror på färgerna som ofta är ljusa och naturliga. Hållbarhet, kvalitet och tidlöshet är nyckelord vilket märks i allt från möbler, textilier och tavelväggar. Utöver detta är funktionalitet det viktigaste och det får gärna finnas en mysfaktor i form av kuddar, fåtöljer och ljus i klassisk design och matchande färger. Den skandinaviska stilen är ganska lätt att få till på ett snyggt sätt, det finns en stor tillgång på skandinavisk design och det är lätt att dekorera när du känner till de viktigaste inredningsknepen.

Väggar och golv
En skandinavisk vägg är oftast vit, eventuellt med en grå touch. Golvet är också vitt eller i ljusare trä och det är här du märker skillnad från andra stilar då den skandinaviska modellen undviker heltäckningsmattor och plastgolv. Syftet med ljusa färger och material är att skapa luftighet och rymd tillsammans med kvalitet. Obehandlade träslag eller en aning betsat där fibrerna är synliga samt sten är populära material för golvet, där sten även kan användas i badrum och kök. Materialen ska framförallt vara naturliga och hantverket är det som värdesätts mest. De mest populära träslagen är vitpigmenterad ek, ask och det klassiska materialet björk som används flitigt då det sällan gulnar. Redan här kan du börja tänka på inredningen:
häng en stor och vacker canvastavla på väggen för att kontrastera mot den vita väggen.

Textilier och kuddar
För en skandinav är smakfulla mönster viktigt, och det finns en uppsjö kända designers som har inspirerat mönster på både kuddar, mattor, soff- och gardintyg. Materialen är minst lika viktiga här, där en ullpläd, äkta linne eller bomull gör stor skillnad. Du kan satsa på en fin ryamatta och många kuddar i soffan på vintern, som sedan går att byta ut till mer ljusa färger på sommaren. Du ska dock inte blanda huller om buller, färgerna ska helst gå i ton. Väljer du exempelvis marinblå gardiner bör denna färg även finnas med i kuddar eller mattextilier. Det finns också vackra mönster med blommor eller abstrakt avskalade motiv som du kan använda för att bryta av mot det strama rummet. Grå, svart och vitt är färger som ofta kombineras i det skandinaviska vardagsrummet. Populära mönster är fiskben och även gåsögon på mattor.

Dekoration och möbler
Typiskt skandinaviskt är också enkla hyllor i trä där ljusa, avskalade modeller finns att sättas fast på väggen. Här kan du dekorera med tavelramar som innehåller abstrakt konst, fotografiska affischer, krukväxter och foton. Ett skandinaviskt hem kontrasterar bäst mot stora gröna växter och inte små, gulliga blomkrukor. Du kan även inreda med böcker, men inte så att det tynger ner och skapar för många färgintryck. Vill du skapa detaljer på väggen som bryter av kan du göra det med washitejp, då du kan använda skandinaviska blommönster för att sätta upp dina affischer över hyllan eller skapa ett smakfullt collage. Kom ihåg att det alltid finns trä i ett skandinaviskt hem, varför du kan ha en träram, ett ljust träbord eller trähylla i naturliga färger som inte ger ett dämpat intryck.

När det kommer till möbler är det sparsam och lätt möblering som gäller. Här är kombinationen läder och trä populär, men även fårskinn och rotting där det finns många designklassiker eller imitationer att inspireras av. Det räcker att du har en soffa samt två klassiska lite nättare fåtöljer i vardagsrummet, samt ett enkelt soffbord i trä eller glas med mässingsdetaljer.

Väggdekorationer med posters & konst

mockup-2926963_1920

Så kallade galleriväggar är definitivt något som bryter av i ett skandinaviskt vardagsrum. Kom ihåg att välja svarta, vita eller neutralaramar för de planscher och foton du använder ramar för de planscher och foton du använder, för att eventuellt kontrastera med en touch av pastell. Du kan även använda en förgylld ram för en eller två tavlor då det skapar extra stil och väcker intresse. Huvudfärgerna är dock ljust trä, vitt och svart, du kan välja klassiska svartvita posters för ett skandinaviskt intryck, dessa kan du hänga över och bredvid varandra. Du kan även välja personliga motiv till din gallerivägg, och välja ramar av aluminium för en striktare touch. Vill du inte ha en gallerivägg kan du istället satsa på en stor canvastavla, Frågar du dig hur du hittar canvastavlor så finns de runtom i landet i välsorterade butiker där du hittar fotokonst, posters och ramar till rimliga priser. I Sverige är det alltså relativt lätt att hitta smakfulla väggdekorationer till hyfsade priser.

Ljus
Ljuskällor, ljuslyktor och doftljus är viktiga inslag för en skandinav under den mörka årstiden, och därmed finns det också mycket inspiration och designföremål inom denna sektion. En populär inredningsdetalj är att du har flera ljusstakar eller ljuslyktor samlade antingen på bordet eller en hylla.

Mässing, silver och koppar är vanliga material för ljuskällor men även klassiskt glas för små ljuslyktor. Här räcker det ofta med en eller två ljuskällor då det kommer att bryta av som en kontrast mot den enkla inredningen. Skandinaviska lampor är ofta mycket funktionella och kan rikta ljuset mot i princip vad som helst i vardagsrummet. En tidlös design gör att du kan investera i ljuskällor och klassiska märken du kan ha glädje av hela livet.

Förvaring
I ett skandinaviskt vardagsrum är det funktionell förvaring som gäller. Du kan ha inbyggda skåp, lådor under soffan eller som ett naturligt inslag på väggen som inte ser överbelamrat ut. Knepet är slutna luckor som ger ett rent intryck, men du kan även blanda öppen och sluten förvaring så länge det inte ser rörigt ut.

Att inreda i skandinavisk stil behöver alltså inte vara särskilt komplicerat då denna stil är välkänd och det därför finns mycket att inspireras av i butiker, på nätet och i böcker. Vad du ska komma ihåg är att den speciella stilen skapas av skandinavernas nära relation till naturen, och satsar du därför på stilrena, funktionella och naturliga material i ljusa toner så har du kommit en lång bit på vägen med att inreda ditt skandinaviska vardagsrum.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats