Guide till hur du väljer de perfekta köksskåpen | Livsstil idag

Livsstil idag

Annons

Guide till hur du väljer de perfekta köksskåpen

köksskåpen

Att välja rätt köksskåp till ditt nya eller upprustade kök kan vara avgörande för hur funktionellt ditt kök blir. Tänk därför ut en budget, en stil som passar dig och vad du ska använda köket till. Vi hjälper dig att gå igenom viktiga detaljer för allt som behövs, allt från hur panelen ska se ut till material och vilka knoppar du ska välja. Med funktionella och smarta köksskåp blir ditt kök så mycket mer trivsamt och estetiskt tilltalande.

Stil på skåpsluckorna

För att hitta trendiga Köksluckor av hög kvalitet så är det bra att börja med att fundera över vilken stil du vill ha på köksluckorna, om de ska vara släta, ha en insats för bestick och köksutrustning eller vara av det klassiska Shaker snittet? Stilen på skåpluckan är viktig då det kan bli din största utgift. Köksluckan behöver inte vara av trä då du kan satsa på glas och få ett modernt kök där din porslinssamling syns ordentligt. Välj mellan frostat eller strukturerat glas till ditt vitrinskåp för en inredningsdetalj som sticker ut. Du kan också välja heltäckande skåpsluckor och få plats med allt du verkligen behöver i köket, utan att tänka på ordning och reda i skåpen.

Handtag och färg

Ett tips på hur du får ditt drömkök är att välja släta skåpsytor som passar bäst i moderna kök, eftersom också enkla, minimalistiska och funktionella knoppar och handtag kommer till sin rätt här.

För en mer gammaldags och lantlig stil kan du välja knoppar och handtag som uttrycker en annan epok eller en marin känsla och på så sätt skapa mer trivsel men samtidigt elegans. Målar du dessutom köket och köksluckorna får du ett helt annat lyft och en annan rymd i rummet. Du kan också matcha två olika färger för ett lyckat resultat.

Tänk på att hålla en universell design oavsett om du skapar ett helt nytt kök eller renoverar om det gamla. Det är fiffiga funktionella detaljer som gör den stora skillnaden.

Träslag och funktion

Välj först en front för ditt köksskåp. Ska den vara slät eller med detaljer? Vilket träslag du föredrar beror också på vad du är ute efter. Massivt trä är dyrare men håller i längden, och luckorna kan slipas om så att de håller sig fräscha länge. Olika träslag kommer ge olika uttryck i ditt kök. Björk skapar en ljus, skandinavisk känsla och körsbärsträ ger en mer exotisk miljö. Ek däremot ger en traditionell och rustik stil. Du kan sedan måla träet i en färg och sedan bryta av med andra färger och material i övriga köket.

Köksluckor är tillverkade antingen i MDF/träfiber, solitt trä eller laminerat. Träfiberluckor är fukttåliga och stabila. Luckorna i trä är dock mer hållbara och kan slipas och lackas flera gånger. Laminatluckan är billigast och fungerar bra i de flesta kök. Har du redan fungerande köksskåp kan du lätt uppdatera köket genom att byta ut beslagen. Runda knoppar, pastellknoppar, porslinsknoppar, mässing eller marmor för din egen personliga stil kommer att lyfta köket avsevärt.

Form på köket

Ett vackert och funktionellt kök är något av en dröm för många av oss. Det är här vi spenderar mest tid, och också lägger ner mycket av vår budget när köket ska byggas om. Det viktigaste är just att lägga upp en ekonomisk plan då det annars kan skena iväg och bli en mycket dyr renovering. Rita sedan upp köket. Ska det vara parallellkök, u-kök, linjärt kök eller kök med köksö? U-köket ger rejält med förvaringsutrymmen. L-köket ger å andra sidan luft och rymd.


Inredning kök och olika finesser

Det finns olika typer av köksskåp att välja emellan. Skåp som fungerar som utdragslåda som underlättar ordning och reda i köket. Karuseller i hörnen och skåp med eller utan krönlister. Krönlister ger form och känsla åt köket och är en bra detalj om köksskåpet inte går ända upp till taket.

Tänk på hur köket kommer att vara organiserat då det ändå är den viktigaste detaljen.

Utdragbara skafferiskåp och källsorteringsbehållare kan göra din tid i köket mycket smidigare. Ett maximerat kök gör dig effektiv i köket, och en utmärkt planlösning är exempelvis köksön där det får plats mycket skåp under bordet, som även kan fungera som matbord med barstolar. Det finns till och med skafferiskåp som mer liknar kylskåp med extra plats för förvaring på sidorna. Ett perfekt exempel på maximering då vi inte vill ha skåp som ger plats för outnyttjade ytor och köksverktyg vi inte kommer åt.

Har du ett stort hushåll kanske tysta skåpdörrar är att föredra då du slipper höra skåpsdörrar som öppnas och stängs hela tiden.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats