Apple Watch vs lyxklockor – vad är bättre? | Livsstil idag

Livsstil idag

Annons

Apple Watch vs lyxklockor – vad är bättre?

iphonevsrolex

Modern teknik är något vi idag köper tämligen ofta. Vi byter gärna mobil om det lanseras en ny modell och andra tekniska prylar utvecklas i sådan rask takt att det vi köpte igår snabbt hinner sakna nya funktioner. När det gäller lyxprodukter som exempelvis klockor förväntar vi oss att dessa ska hålla en längre tid och vi ser det som en investering i ett betydligt längre perspektiv. Om vi ser till en och samma typ av produkt men skiljer teknik med lyx – håller då detta resonemang fortfarande? Vi kommer att filosofera lite närmare kring detta i texten nedan.

Snabbfakta om Apple Watch

Den här smarta klockan är en av Apple Incs senaste bidrag till den nya bärbara mobiltekniken med syftet att göra det mer praktiskt för användare.

Med ett integrerad iOS-system har du tillgång till Apples produkter och tjänster.

Klockan synkar till din Apple smartphone och kan ringa samt skicka sms/chatt när din iPhone är uppkopplad till WiFi.

Sedan april 2015 har Apple-klockan funnits tillgänglig att köpa för allmänheten.

Klockans ur finns i två olika storlekar: 38 mm och 42 mm. Det är själva urtavlan samt en mekanisk funktion som gör det möjligt att byta armbandet.

Det är en digital klocka i den bemärkelse att den har en krona som kan vridas antingen genom att skrolla eller zooma.

Klockans touch screen kan precis som mobiler känna skillnad på ett tryck eller en svepning.

I de fall klockan har mindre än 10 % batteritid kvar sätts den automatiskt i sparläge.

Apple Watch säljs både som herrklockor och klockor dam.

Den är inte testad som vattensäker, men tål ändå en hel del vattenkontakt. Det innebär dock bland annat att garantin inte gäller om klockan exempelvis skadats i vatten.

Snabbfakta om lyxklockor

Sedan det antika urarmbandets lansering har märkesklockor haft en betydande roll när det gäller mode och stil. Tillverkarna förstod snabbt att klockan med tiden skulle komma att ses som en accessoar mer än en praktisk hjälpreda.

Idag är digitala klockor och analoga klockor från välkända lyxmärken som till exempel Rolex, Breitling, Tag Heuer och Bremont en prestige att bära.

Det är frågan om så mycket mer än bara ett smycke. Lyxklockor tillverkas med yttersta noggrannhet och det är i många drag att jämföra med ett konstverk:

  • Design
  • Klockverk
  • Material
  • Formgivning
  • Teknik

Herrklockor från de lyxigaste varumärkena har en lång livslängd tack vare dess fokusering på kvalitet och tillverkningsprocess – en påkostad klocka kan du med hög sannolikhet använda i stort sett livet ut.

Om vi sedan jämför Apple-klockor med lyxklockor, vad kan vi dra för slutsatser?

Tillverkningsprocessen

Apple tillverkar sina smarta klockor i Kina med tämligen liten personligt involverande. Detta innebär att man helt enkelt prioriterar den tekniska biten före allt annat, såsom design och hantverk. Ta sedan Bremont som exempel för lyxklockor. Här skapas klockor utifrån två forna flygplanspiloter som låter sin livslånga flygteknikserfarenhet inspirera såväl design som klockverk. Schweiziska Breitling kan tack vare sitt gedigna fokus på klockmästeriets konst i tider se sig själva som ett av världens mest respekterade varumärken.

Tillverkningsprocessen mellan Apples smartklockor och tidlösa lyxklockor skiljer sig alltså markant åt eftersom deras fokus ligger på helt skilda håll.

Behovet

En smart Apple-klocka köps av stilmässiga orsaker. Den har ett syfte och det är att fungera som en teknisk lösning i vardagen. Den är en imponerande tech-pryl att stoltsera med och fungerar till stor del som en typ av livsstilsaccessoar. Den är dock sällan ett komplement till din stil eller klädsel.

En dyr Rolex är att jämföra med en ”skatt” som tillverkats för hand av en kunnig och erfaren klockmästare – varje liten detalj har sin historia. Lyxiga märkesklockor är den bästa presenten att ge bort till någon kär, anser många.

Tekniska klockor som Apple Watch är en del av en kontinuerligt utvecklande teknik, vilket innebär att dess värde tämligen omgående rasar i takt med att nya funktioner lanseras som nyheter. Lyxklockor å andra sidan har ofta ett antikt värde. Ärvda märkesklockor kan vara värda helt hiskeligt stora summor.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats